NIEUWE TESTSTRATEGIE 4e GOLF - 27 november 2021

 

Wij sluiten ons aan bij onze beroepsgroep van Huisartsen, Domus Medica, en volgen vanaf nu onderstaande teststrategie. 

(1) symptomen = 1 van hoest, geur/smaakverlies, kortademigheid, pijn op de borst

OF 2 van snot, keelpijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrekkige eetlust, diarree, val in onduidelijke omstandigheden (ouderen), plotse verwardheid (ouderen)

 

Een code na een hoog risico contact kan je nog steeds via ons bekomen, boek hiervoor een teleconsult, ook voor je ongevaccineerde kinderen.


CORONATEST - november 2021

 

Er zijn 3 soorten coronatesten: de PCR test, de sneltest, en de zelftest. Voor een PCR test en een sneltest, heb je een code én een afspraak nodig. Enkel een zelftest kan je zelf thuis uitvoeren zonder meer.

 

Een PCR test wordt afgenomen door een arts of verpleegkundige via een diepe neuswisser, na 24u resultaat. Dit zijn de meest betrouwbare testen.

Een sneltest wordt afgenomen door een arts, verpleegkundige, of bij je apotheek, via een diepe neuswisser, na 15 min. resultaat.

Een zelftest neem je thuis zelf af, via een ondiepe neuswisser, na 15 min. resultaat.

 

Let op, sneltesten en zelftesten zijn vaker vals negatief, zeker bij hoge viruscirculatie zoals nu. Ze geven je wel een idee over je besmettelijkheid op de dag van afname. I.g.v. symptomen is het bij hoge viruscirculatie tijdens deze 4e golf, of na een hoogrisico contact nog steeds beter een PCR test te laten afnemen, wel blijf je best onmiddellijk thuis. Een positieve zelftest of sneltest pleit zeer sterk voor een feitelijke coronabesmetting, boek een teleconsult met ons voor verder advies.

 

De code voor een PCR test of sneltest krijg je toegestuurd via sms en/of email van het contact tracing center (02 214 19 19), CLB arts, huisarts, .... 

Sinds 03/11/2021 kan je ook zelf online een code bekomen, na het invullen van je symptomen via deze SAT link (self assesment testing).

 

De afspraak voor je PCR test maak je zelf online op het Coronapunt Huisartsen te Mechelen. Maak voor elke testpersoon een afspraak. Bij sommige apotheken kan je nu ook een sneltest laten afnemen. Hiervoor heb je ook een code nodig, bv via SAT

 

Indien het nodig is een lichamelijk onderzoek te ondergaan, nemen wij de PCR of sneltest zelf af. Hiervoor heb je vooraf geen code nodig, wel een afspraak voor teleconsult of infectieconsult.

 

Resultaten van je test vind je terug via de (ondertussen) gebruikelijke kanalen zoals Helena, Cozo, www.mijngezondheid.be.

 

Met administratieve vragen rond corona, kan je ook terecht op de corona-infolijn 0800 14 689, op weekdagen, weekenddagen en feestdagen van 9u tot 18u.


CORONAVACCINATIE NIEUWS - november 2021

 

Vanaf 15 december verhuist het vaccinatiecentrum van Mechelen-Katelijne naar de Keerdoksite op de Guide Gezellelaan 20 te Mechelen. Zo kunnen er opnieuw meer mensen tegelijk gevaccineerd worden.

 

Er is opnieuw de mogelijkheid je op de reservelijst te zetten via deze link, op voorwaarde dat je gedomicilieerd bent in Mechelen of St-Katelijne-Waver. Op dit moment kom je in aanmerking als je 12 jaar of ouder bent en nog geen uitnodiging voor vaccinatie hebt ontvangen OF als je langer dan 2 maand geleden met J&J gevaccineerd werd.

 

 


Eerste Hulp bij zelftesten.

 

Klik op DEZE LINK voor meer info over de zelftest. Lees dit aub goed voordat u uzelf test. 


Een coronacertificaat, Hoe geraak je aan een Covid Safe Ticket? 

 

Klink op DEZE LINK 

 


VERKOUDHEDEN, "het is geen corona, of toch?" - september 2021

 

Ja, de verkoudheden zijn daar weer, wat doe je nu best als je begint te snotteren of als je plots met buikloop zit?

 

Verkoudheden en buikloop worden veroorzaakt door virussen, allerhande banale virussen, maar ook het nieuwe coronavirus kan beginnen als een banale verkoudheid of soms ook als een 'buikgriep'.

 

 

Moet je hiervoor een test ondergaan?

 

Enkel als je verkoudheid of buikloop gepaard gaat met volgende hoofdsymptomen of bijsymptomen, wordt er best overgegaan tot testen op corona*:

Hoofdsymptomen (1 volstaat om te testen):

- hoesten

- kortademigheid

- pijn op de borst

- plots geur -en/of smaakverlies

Bijsymptomen (2 of meer volstaan om te testen):

- verkoudheidsklachten (snot, niezen)

- koorts (okseltemperatuur > 37,3°)

- spierpijn

- hoofdpijn

- vermoeidheid

- gebrekkige eetlust

- keelpijn

- diarree

- val onder onduidelijke omstandigheden

- plotse verwardheid

 

*Is je kind jonger dan 6 jaar, dan wordt er in bovenvermelde gevallen enkel getest op corona, als het kind zelf in contact is geweest met iemand die corona heeft buiten het gezin, of als het kind in contact komt met mensen die extra kwetsbaar zijn voor corona, vraag ons gerust advies via een afspraak voor teleconsult in onze online agenda.

 

 

Kan je kind naar school en/of naar de kinderopvang? Kan je naar het werk? Kan je op bezoek of bezoek ontvangen?

 

Kinderen met milde symptomen van een verkoudheid (loopneus, niezen, snot en een licht kuchhoestje) zonder contact te hebben gehad met mensen besmet met het nieuwe coronavirus, mogen doorgaans naar de opvang en school, zie de beslisboom hierover via deze link.

 

Dit is anders voor volwassenen die beter proberen telewerken en allerhande bezoeken annuleren. Virale infecties doorgeven is nooit leuk, en zeker niet terwijl we nog volop corona onder controle proberen krijgen!

 

  

Wat helpt er nu tegen die verkoudheden en virale infecties?

 

Handen wassen, handen ontsmetten, thuis blijven bij ziektesymptomen en de binnenlucht verversen door buitenlucht: ventileren dus! Op school, op het werk, in de opvang, ook thuis: zorg voor voldoende verse buitenlucht, buiten krijgen virussen veel minder kans om ons te besmetten.


VERTREK OP REIS update juli 2021

Gezien de toenemende vraag naar een coronatest voor vertrek op reis, nemen wij deze pre-travel coronatesten niet meer af in praktijk!

 

U kan hiervoor terecht bij verschillende instanties in de buurt:

-        Labo Medina te Mechelen

-        Labo Somedi te Heist-op-den-Berg 

-        Labo AML te Mechelen

-        Het Heilig Hartziekenhuis te Lier 

-        Het Imeldaziekenhuis te Bonheiden (via algemeen telefoonnummer),

-        Het AZ Sint-Maarten ziekenhuis te Mechelen (via algemeen telefoonnummer),

-        Het coronapunt te Mechelen 

-        Testcentrum Klein Boom Putte te Putte 

-        Personen die met het vliegtuig reizen kunnen zich ook laten testen in de luchthaven op Brussels Airport 

 

Elke burger heeft recht op 2 CTPC-codes voor 2 gratis pre-travel/-evenement testen. Surf hiervoor naar mijn gezondheid, log in met uw eID (via kaartlezer of itsme), en druk op “Een code voor een gratis of betalende PCR test aanvragen”. Deze code is 10 dagen geldig. Op deze website kan u ook een testcentrum zoeken, een testafspraak boeken, en het testresultaat terugvinden.

 

 


Nuttige informatie over het coronavirus 

 

Regelmatig krijgen wij nieuwe vragen rond het coronavirus. Kan jij nog volgen?  Voor meer info: Klik op deze link  of deze link 


FACTCHECK CORONAVACCINATIE

Al je vragen én échte antwoorden over corona en vaccinatie vind je op deze website van Gezondheid & Wetenschap.

 


 

WIJ HEBBEN HET CORONAVACCIN GEKREGEN. U VOLGT TOCH OOK? 

 


AFSPRAAK CORONATEST

 

Vanaf 16 november kan je met een CTPC code (Corona Test Prescription Code) zelf je afspraak maken voor een coronatest op het CORONAPUNT te MECHELEN via www.coronapuntmechelen.be. Een CTPC code kan voorgeschreven worden door allerlei artsen (huisarts, schoolarts, bedrijfsarts) OF door de contactonderzoekers OF krijg je per SMS bij terugkeer van een reis uit een rode zone.

 

Je resultaat is steeds te vinden via de Coronalert app of via de CoZo app of via www.mijngezondheid.be. Om je resultaat via de Coronalert app te kunnen ontvangen, moet de CTPC code van je test gekoppeld worden aan de testcode van de Coronalert app. Dit kan de voorschrijver van je test of kan je nadien nog zelf koppelen via www.coronalert.be

 

Wie het moeilijk vindt om deze online toepassingen te gebruiken, kan hier enkele hulpvideo's bekijken om de website www.mijngezondheid.be te gebruiken. Om in CoZo een volmacht te krijgen voor je kinderen of voor iemand waarvoor je mantelzorger bent, bekijk deze informatie op www.cozo.be/cozovolmachten

 

Wie een quarantaineattest nodig heeft, kan dit vanaf nu ook zelf downloaden via www.mijngezondheid.be.

 

Advies is nog steeds mogelijk via telefonisch contact met de praktijk.

 

Ook op de praktijk (parking) blijven wij coronatesten uitvoeren. Dit kan enkel na voorschrift van één van onze huisartsen, na telefonische contactname, vooral bij mensen met symptomen.


CORONA TESTRESULTAAT

 

Gelieve ons niet te bellen voor je corona testresultaat, soms kunnen de laboratoria of wij immers niet meer volgen en duurt het iets langer vooraleer we je kunnen informeren per mail of telefoon.

Je kan je resultaat zelf raadplegen indien het gekend is via www.mijngezondheid.be of via de Cozo app of via de Coronalert app of via je Helena Care.

 

Wie het moeilijk vindt om deze online toepassingen te gebruiken, kan hier enkele hulpvideo's bekijken om de website www.mijngezondheid.be te gebruiken. Om in CoZo een volmacht te krijgen voor je kinderen of voor iemand waarvoor je mantelzorger bent, bekijk deze informatie op www.cozo.be/cozovolmachten

 

I.g.v. een positief test resultaat wordt je door ons steeds nog opgebeld, wees bereikbaar.