CODE GEEL - maart 2022

 

In de zorg, en dus ook in onze huisartsenpraktijk, blijft het dragen van een mondmasker verplicht.


TESTSTRATEGIE bij SYMPTOMEN

 

Gelukkig betekent een coronavirusbesmetting met de huidige omicronavriant bij een volledig gevaccineerde persoon (inclusief booster) een vergelijkbaar gezondheidsrisico als de seizoensgriep. Desalniettemin vraagt onze overheid om nog steeds iedereen met symptomen passend bij corona te testen vanaf 6 jaar (< 6 jaar enkel zo recent contact met coronavirus). Zie www.mijncoronatest.be hiervoor. 

 

Het spreekt voor zich dat het vooral belangrijk is i.g.v. symptomen thuis te blijven en contact met kwetsbare mensen gedurende 10 dagen te vermijden.

 

Bij ontwikkelen van symptomen, vul voor een testcode de zelfevaluatietool SAT in en laat een PCR test via afspraak op het Coronapunt Huisartsen te Mechelen OF een snelle antigen test via je apotheek afnemen, ook na een positieve zelftest.

  

Test je positief, ga dan in isolatie voor 7 dagen, waarbij de dag van je eerste symptomen als dag 0 geldt (wanneer je geen symptomen hebt, telt de testdatum als dag 0).


TESTSTRATEGIE na CONTACT

 

Iedereen die in contact kwam met iemand met een coronabesmetting, wordt gevraagd gedurende 10 dagen na dit contact voorzichtig te zijn, d.w.z. zijn sociale contacten te beperken én ten allen tijden overal in binnenruimtes een mondmasker te dragen. Activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is, zoals bv. restaurantbezoek of cafébezoek worden dan afgeraden.

 

Voor iedereen vanaf 12 jaar, zie deze regels op sciensano.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar met een besmetting binnen het gezin, gelden afzonderlijke regels, zie sciensano.


CORONATEST 

 

Je wil/moet een coronatest laten uitvoeren, alle nodige informatie en praktische tips vind je via www.mijncoronatest.be.

 

Een zelftest kan je kopen bij de apotheek en bij jezelf uitvoeren: dit is steeds met een neuswisser vooraan in de neus (eventueel in combinatie met afname in je keel). Bij een positief resultaat krijg je geen herstelcertificaat. Een positieve zelftest moet je laten bevestigen d.m.v. een test afgenomen door een zorgverlener, d.w.z. een sneltest of en PCR test.

 

Een sneltest (of snelle antigentest) kan je bij je apotheek laten afnemen. Je krijgt nu ook een herstelcertificaat indien je op deze manier positief test. Deze test gebeurt met een diepe neuswisser (die tot in je keel komt via je neus). Bij een positief resultaat krijg je vanaf nu wel een herstelcertificaat, maar dit staat administratief nog niet op punt.

 

Een PCR test kan je laten afnemen in het Coronapunt Huisartsen te Mechelen, na aanvragen van een testcode via de zelfevaluatietool (SAT) én na het maken van een afspraak. Bij een positief resultaat krijg je automatisch een herstelcertificaat vanaf dag 12 na je test.

 

Wij testen op de praktijk enkel mensen met symptomen waarvoor ze advies van een arts nodig hebben.

 

Testafname's i.k.v. reizen gebeuren in onze regio op volgende plaatsen:

-        Labo Medina te Mechelen

-        Labo Somedi te Heist-op-den-Berg 

-        Labo AML te Mechelen

-        Het Imeldaziekenhuis te Bonheiden (via algemeen telefoonnummer),

-        Het AZ Sint-Maarten ziekenhuis te Mechelen (via algemeen telefoonnummer),

-        Het coronapunt te Mechelen 

-        Testcentrum Klein Boom Putte te Putte 

-        Personen die met het vliegtuig reizen kunnen zich ook laten testen in de luchthaven op Brussels Airport 


ZELFTEST UITVOEREN

 

Deze instructies kunnen je helpen een zelftest correct uit te voeren. Voor alle duidelijkheid, een dun streepje bij de T = een streepje = positief, zie voorbeeld op de foto. Bij twijfel, bekijk de bijsluiter van je testkit.

 

Om de omicron-variant van corona op te sporen, kan je best met de neuswisser eerst even over je keel strijken en nadien in beide neusgaten verder.

 

De zelftesten zijn immers vaker vals negatief voor de omicron-variant. Dit verbetert door ook even over de keel te strijken, in afwachting van specifieke zelftesten die zowiezo ook een keelafname voorzien.


CORONAVACCINATIE

 

Het vaccinatiecentrum van Mechelen-Katelijne bevindt zich op de Keerdoksite, Guide Gezellelaan 20 te Mechelen

 

Voor alle zin en onzin over coronavaccinatie, surf naar de website van Gezondheid en Wetenschap.

 

Vanaf woensdag 9 februari worden er boosterprikken gezet bij 12 tot 17-jarigen, dit kan vanaf 4 maanden na de 2e basisvaccinatie. Je kan je hiervoor inschrijven en een afspraak aanvragen via deze link.

Er moet wel een door de ouders ondertekende geïnformeerde toestemming afgegeven worden, alvorens de boosterprik kan gezet worden, hiervoor kan je dit formulier downloaden en invullen.